Langkamp: Minder vaste controlemomenten in jeugdzorg

11-11-2008 • SP-Kamerlid Marianne Langkamp wil dat het aantal vaste controlemomenten in de jeugdzorg drastisch wordt verminderd. Het is één van de zes voorstellen uit het rapport ‘Stop de bureaucratie in de jeugdzorg’ dat het Kamerlid vandaag tijdens de begroting bij minister Rouvoet van Jeugd en Gezin indient. Langkamp: ”Controle is goed, en controle moet. Maar zoals het er nu aan toegaat houdt men enkel elkaar bezig en verliezen we het doel uit het oog. De hulpverleners moeten weer voldoende tijd krijgen om daadwerkelijk in de gezinnen te zijn en niet langer verstikt worden door het keurslijf dat bureaucratie heet.”

De bureaucratie in de jeugdzorg tiert welig. Het hulpverleningsstelsel wordt steeds ondoorzichtiger door allerlei verschillende instanties die langs elkaar heen werken. Dit heeft een desastreus effect op de hulpverlening, en op de hulpverleners zelf. Het duurt gemiddeld negentig dagen voordat een kind op een wachtlijst komt voor hulp, omdat er eerst allerlei formulieren ingevuld moeten worden en overleg en controle moet plaatsvinden. Veel hulpverleners zijn meer dan 50 procent van hun tijd kwijt aan het invullen van papierwerk. De bureaucratie is een sterk demotiverende factor. Onder jonge hulpverleners is het verloop vier keer hoger dan het gemiddelde verloop in de jeugdzorg.

Marianne LangkampLangkamp heeft dit alles beschreven in haar rapport: ‘Stop de bureaucratie in de jeugdzorg’ waarin zij zes voorstellen doet om een eind te maken aan deze Kafkaiaanse taferelen. Langkamp: “Mijn voorstellen zijn simpele en concrete maatregelen die op korte termijn kunnen worden genomen. Maatregelen die er toe leiden dat de werkers in de jeugdzorg niet langer gehinderd worden door de registratie- en controlezucht en meer tijd in de gezinnen kunnen doorbrengen.

Met zijn plan om in alle gemeenten Centra voor Jeugd en Gezin in te richten, creëert minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin volgens Langkamp een nieuwe coördinerende laag en daardoor meer bureaucratie en onduidelijkheid, maar niet meer hulp voor de jeugd. “Er is radicale koerswijziging nodig in de organisatie van de jeugdzorg. Maar dat betekent niet dat er in het huidige systeem al niet een aantal dingen veranderd kunnen worden,” aldus Langkamp.

Volgens het Kamerlid moeten we er naartoe dat de werkers in de jeugdzorg maximaal 10 procent van hun tijd achter de computer zitten.

De 3 belangrijkste voorstellen uit het rapport:

1. Minder formulieren en korter

Het aantal formulieren dat moet worden ingevuld kan drastisch worden ingeperkt. Nu moeten voor verschillende vormen van hulp aparte formulieren worden ingevuld. Dit kan ook op één formulier.

2. Minder vaste controlemomenten

De hoeveelheid controlemomenten in de jeugdzorg zorgt voor stroperigheid in de hulpverlening. Controle moet er wezen, maar kan beter worden ingericht, met minder vaste controlemomenten.

3. Dezelfde formulieren voor alle instanties van de jeugdzorg

Elk bureau werkt met eigen invulformulieren, wat in de weg staat van samenwerking. Er moet één landelijk formulier komen, zodat bij verhuizing of overdracht niet alles opnieuw hoeft worden ingevuld.

Meer lezen:

http://www.sp.nl/jeugd/nieuwsberichten/6181/081111-langkamp_minder_vaste_controlemomenten_in_jeugdzorg.html